The Colours of Million Memories


By: Ayah and Mama Niesreena

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 2-Feb-2008 00:40 Email | Share | | Bookmark
Geelong Waterpark & Waterfront

Tiba kat water park Geelong
Alas perut... makan sushi dulu...
Sedap tak dayang?
View all 54 photos...
Akhirnya sampai jugak kitorang kat Geelong setelah beberapa lama merancang. Pagi-pagi lagi dah bertolak ke Geelong dengan 2 kereta. First destination kat Geelong ialah water park Geelong yang baru jer dibuka. Alhamdulillah kitorang sampai kat Geelong seperti yang dirancang tiba pada pukul 11 pagi. Punyalah ramai manusia kat sana.



Seronok pergi ramai-ramai sebab masing-masing bawak pot luck, so banyak sangat makanan. Macam-macam ada. Aku buat sushi jer.



Lepas penat main-main air dan makan-makan untuk ke-8 kalinya, kitorang bertolak pulak ke Geelong Waterfront. Cantik sangat pantai kat Geelong. Air laut dia sangat bersih. Tapi tak larat dah nak mandi pantai. Hehehehe...



Yang menariknya di sepanjang pantai Geelong ni terdapat 100 jenis statue yang diperbuat daripada kayu balak yang dinamakan bollard trail. Tapi kitorang tak sempat nak tengok semua. Cuma yang sempat dan dekat dengan kereta jer.



Nway, Geelong memang cantik. Tak menyesal gi. Niesreena pun seronok hari tu; seronok main air sampai mengigil-gigil dan seronok lepas berjalan. Insya Allah kalau ada rezeki kitorang nak gi lagi.





Sunday, 13-Jan-2008 00:50 Email | Share | | Bookmark
Camberwell & Melbourne Aquarium

Dalam train on the way ke Camberwell
 
 
View all 66 photos...
Macam biasa aktiviti hujung minggu mestilah keluar berjalan dan kali ni kitorang ke Camberwell dan Melbourne Aquarium.



Awal pagi lagi kitorang dah keluar rumah. Naik train ke Camberwell. Kat Camberwell ni famous dengan carboot sell. So, banyak sangat barang murah-murah kat sini. Ada barang baru dan banyak sangatlah barang terpakai tapi harganya memang murah sangat. Free pun ada! Aku tak beli banyak barang pun. Just buku cerita untuk Niesreena.



Puas jalan kat Camberwell, kitorang ke Melbourne Aquarium plak. Niesreena seronok sangat tengok ikan-ikan kat sini. Seronok tengok telatah Niesreena yang macam pelik sangat tengok ikan-ikan dalam akuarium.




Sunday, 6-Jan-2008 05:30 Email | Share | | Bookmark
Her 13 months

 
 
 
View all 21 photos...
Favourite Niesreena hari-hari ialah menonton tv, main depan tv, makan depan tv, buat serak depan tv. Kalau Niesreena tengok tv barulah mama boleh buat kerja-kerja rumah sikit.



Monday, 31-Dec-2007 12:00 Email | Share | | Bookmark
New Year Eve @ Melbourne City

Niesreena the bunny
Giant chess set
Anak sapa yang hilang ni?
View all 21 photos...
Pertama kali dalam hidup aku, celebrating New Year in the city in the middle of crazy crowds. Selalunya aku hanya akan lepak kat rumah, tidur… dan hanya akan tersedar dah masuk tahun baru bila dengar orang menjerit-jerit dan bunyi fireworks.

Kali ni, since aku kat negara orang, aku decided untuk tengok macam mana oz celebrating New Year eve.

31hb, satu hari yang maha panas kat city; 42 degree. Tapi disebabkan dah janji dengan orang untuk celebrate New Year eve sesama, aku, Neezam dan Niesreena keluar jugak ke city. Dalam pukul 8 malam, lepas pekena cendol kat restoran Nelayan, kitorang bersama-sama Akmal terus ke Federation Square sebab first fireworks start pukul 9.15 malam. Ramai sangat orang berpusu-pusu ke sana. Kat dataran Fed Square dah penuh dengan orang lepak-lepak. Begitu jugak sepanjang tebing Yarra river. Kitorang tak sanggup nak lintas jambatan sebab kitorang rasa spot lepak yang best mesti dah penuh dengan orang. So, kitorang lepak kat tepi Yarra river sebelah Fed Square jer.





Tepat pukul 9.15 malam, fireworks pun bermula. Cantik sangat! Ada macam-macam jenis bunga api yang keluar. Tak pernah aku tengok bunga api secantik tu. Pertunjukkan bunga api tu mengambil masa lebih kurang 5 minit. Best! Memang best sangat! Tamat jer pertunjukkan bunga api, kitorang bergegas ke RMIT untuk solat maghrib.

On the way nak solat maghrib kat RMIT, kitorang terserempak dengan kak Amy dan Diana. Diorang pun nak tunggu second fireworks tengah malam nanti.

Lepas sembahyang maghrib kitorang berjalan semula ke Fed Square. Kali ni orang lebih ramai lagi berbanding pukul 9 tadi. Ramai sangat!

Kat dataran Fed Square ada live band performed dengan penyanyi-penyanyi yang aku tak kenal saper kat atas pentas. Mungkin penyanyi oz lah kot. Orang ramai yang tengok persembahan diorang kat depan pentas sebuk terkinja-kinja dan menari-nari. Ramai jugak orang yang memegang stick glow-in-the-dark yang berwarna-warni.

Hmmmm… aku ingatkan aku jer yang sebuk bawak baby countdown untuk new year. Rupa-rupanya ramai lagi parents yang bawak anak-anak diorang termasuk baby yang baru lepas hari kat situ. Selain oz, aku percaya 30% daripada orang yang berkumpul malam tu ialah orang asing, macam aku gak.





8… 7… 6… 5… 4… 3… 2… 1… Happie New Year! Serentak orang menjerit dan fireworks pun bermula. Macam-macam bunga api keluar. Kali ni lebih cantik dari yang tadi. Bunga api bukan setakat dari Yarra river tapi ada jugak dari Fed Square, banggunan-banggunan tinggi dan beberapa tempat berdekatan. Kali ni pertunjukkan bunga api lebih lama; hampir 20 minit. Niesreena mula-mula ketakutan gak tengok bunga api yang berdentum-dentam. Tapi bila aku peluk Niesreena kuat-kuat, usap-usap dia, barulah dia tenang sikit. Kesian Niesreena…

Penat… penat sangat! Maybe inilah the first and the last time aku celebrate New Year macam ni. No more next time... kot… hehehehe…

Nway, it’s a good experience! Happie new year 2008!



Tuesday, 25-Dec-2007 02:00 Email | Share | | Bookmark
Bendigo on Christmas Day

 
 
 
View all 70 photos...
*Fp asyik problem lately sebab tu lambat update fp.

Memandangkan hari Krismas yang lepas semua perkhidmatan awam boleh digunakan secara percuma, so, kitorang ke Bendigo dengan menaiki V-Line. V-Line ni keretapi. Perjalanan dari Melbourne ke Bendigo memakan masa lebih kurang 1 jam 45 minit. Dan memandangkan hari tu adalah hari Krismas, so, semua kedai-kedai kat Bendigo tutup. So, tak bolehlah nak bershopping. Huhuhuhu...

Bendigo ni satu masa dahulu terkenal dengan gold mining. So, kat sini banyaklah tinggalan sejarah pasal gold mining.



Sampai-sampai jer kat Bendigo kitorang ke Rosalind Park untuk makan. Macam biasa, masing-masing bawak pot luck. Seronok lepak-lepak sambil makan-makan kat taman. Niesreena pun seronok sebab lepas bebas berjalan.




Lepas makan kitorang berjalan di kawasan sekitar pekan Bendigo ni. Bangunan-bangunan kat Bendigo ni kebanyakkannya berusia lebih 100 setahun dan sangat unik. Antara tempat-tempat yang kitorang sempat pergi sekitar Bendigo ni ialah ke Rosalind Park, naik old mine winding tower yang boleh nampak sekitar kawasan Bendigo, Shamrock Hotel, Bendigo Town House, Bendigo Court House dan Bendigo Post Office, dan banyak lagi.







Kitorang sempat jugak menjengah ke La Trobe Uni kat Bendigo ni. Tq to abang Sham yang menjadi tourist guide kitorang kat sini.



Sebelum balik ke Melbourne, kitorang ke rumah abang Sham untuk makan tengahari dah berehat. Kitorang bertolak balik ke Melbourne menaiki V-Line pukul 8.30 malam...



Penat betul...



[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net